Bærekraftige boliger - hvordan lage varige løsninger

20.03.2023

Det er mye en kan kalle bærekraftig, men her vil jeg fokusere på bruk av huset i et lengre perspektiv.


- Først: bruk skikkelige materialer! Velg slitesterkt som tre, betong, stein og flis. Velg bort plastprodukter, plater og overflater som "ser ut som". Ikke bruk de mest trendige materialene og fargene på faste møbler. Bruk heller trendfarger på puter, gardiner og tepper.

 
- Gjør gode, veloverveide valg når det gjelder planløsning. Planløsningen bør kunne være dynamisk og fungere når dere er to, tre, fire og kanskje fem og når dere er bare to igjen. Hvordan kan ulike funksjoner kombineres? Kan to av barnerommene gjøres om til en utleiedel når ungene flytter ut?

 
- Ha funksjonene soverom, bad, vaskerom, stue og kjøkken på inngangsplanet om mulig. Skjer det noe i livet ditt, eller med noen du bor sammen med, er det likevel mulig å fortsette å bo i huset. En trenger ikke være gammel for å ikke klare å gå i trapper.

 
- Lag gode situasjoner inne og ute, gjerne i kombinasjon. Huset skal fungere med mange mennesker, men de fleste dagene er dere ganske få. Fokuser på flere plasser for færre mennesker enn en stor for mange.

 
- Skill privat og offentlige deler av boligen. Ikke legg inngangsdøra rett ved verandaen. Da risikerer du å få besøk av dørselgere mens du ligger i bikinien. Tenk over hvilke funksjoner som er private og hvilke som er mer offentlig og plasser dem i ulike deler av boligen.

 
- Avgrens aktivitet- og støysoner. La for eksempel soverom og bad være i en annen del enn kjøkken og stue. Da kan minstemann sove godt selv om det er Champions League på TV.

 
- Skjerm deg fra det du ikke vil fokusere på og åpne opp for utsikten du vil ha. Legg funksjoner du bruker mye der det er best utsikt så du får sett den mest mulig.

 
- Legg uteplasser i sør og vest og soverom mot nord. Da får du fine plasser i sola og svale soverom.

 
Noen av punktene over er rent funksjonelle, men de fleste går på trivsel. Det er om du trives som til syvende og sist som avgjør om du blir boende lenge i boligen din.