Småbarnsfamiliens kaos - hvordan organisere et hjem?

06.01.2023

Hvordan tegne en bolig for en småbarnsfamilie? Hvordan løser en plassmangel og logistikktrøbbel?

Plassmangel og logistikkutfordringer er det jeg oftest møter hos kunder med småbarn.  Lagringsplass og logistikken i boligen må løses tidlig i prosjektet. Må en igjennom foreldresoverom for å komme til barnerommet eller gå gjennom både stue og kjøkken før en får skylt av et sølete barn byr det på utfordringer. Er det plass nok til utstyr? Det gjelder å plassere funksjoner som en bruker samtidig i nærheten av hverandre, både i plan og snitt.

 
Med småbarn følger også mye utstyr. Det er vogn, lekegrind, barneseng og bilstoler for å nevne noe. Derfor gjelder det å ha plass nok til dette og ha tenkt igjennom scenarier. - La oss ta et scenarie: Du har vært på trilletur og babyen har nettopp sovnet da det begynner å regne. Du vil gjerne at babyen sover ute, men inngangsdøra er ut mot gata så du føler deg utrygg med å la den sover der. Å da kunne ha en trinnfri adkomst til verandaen på hagesiden som det også er tak over er gull verdt. Da kan du la babyen sove ute, mens du tar en kaffe inne og likevel har full oversikt.

 
Slik er det lurt å tenke igjennom for hvert rom. Hvor stor plass tar et stellebord på badet eller en barneseng på hovedsoverommet? Er det plass i entreen til barnevogn, sekker, sko og jakker? Hvor skyller du av støvlene? Hører du barna om de våkner på natta? Ser du brna i hagen når du står og lager middag? Er stua så nært barnerommene at dere vekker barna om dere har gjester etter de har lagt seg? Må du løpe opp trappa hver gang du må bytte en bleie?

 
Jeg vet at listen er lang - jeg har 3 barn selv! Nå er eldstemann 14 år og jeg har gjort en del erfaringer som er gode å ha i jobbhverdagen min. Det er en krevende tid, men jeg har stor tro på at med god planlegging på tegnebordet kan hverdagene bli litt mindre kaotiske.