Rom for barn

08.03.2023

Alle boliger er beregnet på voksne, men hva om vi også hadde tenkt mer på barna når vi planla?

 
I diplomen (masteroppgaven) min fokuserte jeg på hvordan barn opplever rom. Og noe av det jeg gjorde meg noen tanker rundt var at alle bygg er tilpasset en voksen kropp. Hvordan er det da å være barn og skulle bevege seg når ingenting er i din størrelse? Tenk deg selv; hvordan det er når du skal for første gang gå i en trapp og hvert trinn i tillegg er like høyt som kneet ditt? Eller alle bord og kjøkkenbenker er like høye som deg? Ville du ikke tidligere lære deg ting, føle mestring og finne din plass om noe hvertfall var i din størrelse?

 
Jeg mener naturligvis ikke at alt skal bygges i barns størrelse, men noen enkle grep kan en gjøre når en planlegger et hus. Et lavere vindu, et rekkverk ekstra som er litt lavere i trappa, en krakk eller benk som står ved kjøkkenbenken.

 
Noe jeg også la merke til er at barn ofte lager hytter. Dels for å være litt alene, men kanskje også for å definere et mindre rom rundt seg? Da kan det være fint å lage en hule under en køyeseng, en liten hems eller gjøre om et kott til et lite klubbhus. Finn en liten krok, ta ungene med på råd og slipp fantasien løs.

 
Noe av det jeg selv synes var best i nabohuset når jeg var barn var at de hadde en type "rundkjøring". Altså at en kan f.eks gå fra stue, via en gang, igjennom kjøkkenet og tilbake i stua. En slik organisering er helt supert å løpe rundt! Det er i tillegg et ganske godt grep i planløsning generelt, særlig om dere er mange. Da flyter det bedre og folk går ikke på hverandre. - Om ikke de løper da selvsagt!