Trappa

13.01.2023

Den vertikale forbindelsen i boligen er like viktig som den horisontale. Men hvor i all verden skal vi plassere den?

Trappa er noe av det mest trafikkerte arealet du har i huset og et viktig middel for å forflytte seg raskt fra etasje til etasje.

Tradisjonelt har trappa i huset vært plassert nært inngangen til boligen. Jeg tror det ble gjort fordi det var vanlig å dele boligen horisontalt slik at det bodde en familie i hver etasje. Da var det jo en god grunn å ikke dra trappa langt inn i boligen, men dele av boenhetene så raskt som mulig. 

Slik er det ikke så mange som bor lenger. Har man en sekundærbolig i boligen nå har den som regel egen inngang. Likevel er det overraskende mange hus som bygges på denne måten i dag også. 

Så hvor setter en denne trappa da? Jeg vil anbefale å flytte den fra inngangsdøra i hvertfall. Om du ikke har inngang i kjelleren og resten av oppholdsrommene i etasjen over vel å merke. Men om soverommene er i 2.etg og oppholdsrom og inngang er i 1 etg. er det ingen grunn til å legge den rett ved inngangsdøra. Det er ikke veldig ofte du kommer hjem og stuper rett i seng, som regel er du innom oppholdsrommene først. Det er også hyggelig å slippe å få søle under beina om du står opp på natta for å ta et glass vann.

Så trekk trappa lengere inn i huset og bind oppholdsrom sammen siden de er de mest aktive delene av huset. 

En annen ting som også er lurt å tenke på er at trappa har lang levetid, den kommer til å bli i huset en god stund. Så det å bruke litt ekstra ressurser her vil svare seg både i hverdagen og når boligen skal selges.